Милан Курепа

Дописни члан Српске академије наука и уметности, физичар и професор универзитета, Милан Курепа рођен је 11. маја 1933. године у Бачкој Паланци. Основну школу и гимназију завршио је као ђак генерације у родном месту. Физичку хемију Природно-математичког факултета у Београду дипломирао је 1957. године.

Још као студент запослио се у Институту за нуклеарне науке „Борис Кидричˮ у Винчи, где је стекао прва експериментална искуства. Током последипломских студија био је на специјализацији на Универзитету у Ливерпулу, где се у лабораторији професора Џ. Д. Крегса усавршавао у области расејања нискоенергетских електрона на атомима и молекулима. Експериментална атомска физика је од почетка до краја остала основа његовог научно истраживачког рада. Докторску дисертацију „Тотални пресеци за интеракцију спорних електрона са неким атомима и молекулимаˮ одбранио је 1963. године на Катедри за физику Природно-математичког факултета у Београду. Велики део свог радног века провео је управо на матичном факултету где је прошао сва наставничка звања од доцента до избора за редовног професора 1981. године. Педагошка делатност професора Милана Курепе обележена универзитетским и средњошколским уџбеницима, ишла је упоредо са богатим научним радом. Као члан Института за физику од његовог оснивања, током низа година учествовао је у бројним истраживањима у области атомске и молекулске физике. Резултати тих истраживања и данас, у време компјутерских симулација, представљају стандард тачности и поузданости. Осим тога, посебну одредницу његове истраживачке делатности чини сарадња са научним лабораторијама у иностранству. Током своје плодне каријере сарађивао је са универзитетским установама у Јорку, Паризу, Белгији, Енглеској, Саутемптону и Кајзерслаутерну.

Учествовао је у организацији већег броја међународних конференција које су значајно допринеле афирмацији српске науке у свету. Био је део круга научника који су својим радом и контактима допринели успостављању научне сарадње са међународним научним организацијама у области атомске физике. Био је члан Српског научног друштва, Друштва физичара Србије, Европског друштва физичара и бројних других научних друштава у земљи и иностранству.

За дописног члана Одељења природно-математичких наука Српске академије науке и уметности изабран је 1994. године.

Преминуо је 16. октобра 2000. године у Београду.