Петар Миљанић

Академик, инжењер електротехнике, метеоролог, изумитељ и конструктор, Петар Миљанић рођен је 17. августа 1927. године у Београду. Основну школу и нижу гимназију завршио је у Београду. Даље школовање прекинуо је Априлски рат 1941. године. Са породицом је отишао из Београда и уточиште потражио у Црној Гори. Од 1943. године учествовао је у Партизанском ослободилачком покрету.

По повратку у Београд завршио је гимназију и уписао се на Електротехнички факултет. Током студија запослио се у Институту Никола Тесла. Дипломирао је 1953. године, а докторску дисертацију са темом „Серво системи у електричним мерењима” одбранио је 1957. године. На Машинском факултету прошао је сва звања од доцента до редовног професора 1970. године. На Електротехничком факултету у Београду увео је нови предмет Енергетски претварачи. И поред наставничке делатности није прекидао рад у Институту Никола Тесла. Конструисао је многе уређаје за потребе Електроиндустрије и Електропривреде. Од 1975. године радио је као саветник у Институту Михаило Пупин где је са сарадницима конструисао најтачнији инструмент за мерење наизменичне снаге. Учествовао је у конструкцији електронског бројила које је произведено у Србији и монтирано у више од 400.000 домаћинстава. Сарађивао је и са Националним заводом за истраживања Канаде, где је конструисао више прецизних мерних инструмената, од којих је Калибратор за наизменичне струје и снагу међу најтачнијим инструментима те врсте у свету. Објавио је преко тридесет запажених научних радова, више од стотину других публикација и уџбеника.

За дописног члана Академије наука и уметности изабран је 1968. године, а за редовног 1976. године. Секретар Одељења техничких наука био је дуги низ година. Професор Петар Миљанић конструктор је најтачнијих инструмената за мерење струје и електричне снаге који се користе у скоро свим националним и другим врхунским мерним лабораторијама у свету. Изумитељ је струјних компаратора, електромагнетних структура помоћу којих је тачност упоређивања једносмерних и наизменичних струја повећана више од десет пута. Научник велике радне енергије, академик Петар Миљанић се стваралаштвом бавио до краја живота. Преминуо је 16. фебруара 2015. године у Београду.