Васа Чубриловић

Академик, редовни професор Београдског универзитета, историчар Васа Чубриловић рођен је 14. јануара 1897. године у Босанској Градишки. Његов отац Јово учествовао је у српском устанку 1875–1878. године, а био је и добровољац у Српско-турском рату 1876. године. Васа Чубриловић је рано остао без оца, а у једанаестој години умрла му је и мајка Савка. Бригу о њему преузео је старији брат Вељко који је радио као учитељ у Тузли и Прибоју на Мајевици. Након завршене основне школе, Васа је отишао код брата Вељка у Тузлу где наставља школовање. Као ђак VI разреда гимназије постао је члан национално-револуционарне организације „Млада Босна”. Због својих ставова искључен је из школе. Гимназију је наставио у Сарајеву где се повезао са другим припадницима „Младе Босне” који су припремали атентат на престолонаследника Франца Фердинанда. Као непосредни учесник Сарајевског атентата ухапшен је и осуђен на 16 година робије.

По ослобођењу након Првог светског рата, завршио је гимназију у Сарајеву. Школовање је наставио на студијама историје на Филозофском факултету у Загребу. Убрзо је прешао на Филозофски факултет у Београду, где је и дипломирао 1922. године. Као професор гимназије радио је у Сремској Митровици, Сарајеву и Београду. Докторирао је 1929. године на тему „Босански устанак 1875–1878”. Исте године постао је асистент професору Владимиру Ћоровићу. Рад на Филозофском факултету пратио је избор за доцента, а потом и ванредног професора 1939. године. Други светски рат прекинуо је професорску каријеру Васе Чубриловића и катедру заменио затвором, самицом и логором. Страдање у затвору Гестапоа и Бањичком логору обележило је ратне године. По завршетку рата изабран је за министра у влади ФНРЈ. Враћен је и на Филозофски факултет, на Катедру за националну историју где је 1947. године изабран за редовног професора.

За дописног члана Српске академије наука изабран је 1959, а за редовног 1961. године. Такође, биран је у чланство ЈАЗУ, АНУБиХ, ЦАНУ, а био је и почасни члан Академије наука СССР-а. У Академији је обављао дужности секретара Одељења друштвених наука, секретара Одељења историјских наука, био је оснивач и председник Балканолошког института, члан Председништва Академије као и бројних академијиних одбора и комисија.

Академик Васа Чубриловић, непосредни учесник историјских дешавања и сведок свога времена, деловао је на јавној, педагошкој, научној и академској сцени више од 70 година. Својим научним радовима оставио је неизбрисив траг у српској и југословенској историографији. Као професор Филозофског факултета утицао је на развој неколико генерација студената историје. Својим иницијативама усмеравао је рад Академије чијем раду је био посвећен до последњих дана свог живота. Преминуо је 11. јуна 1990. године у Београду.