Владимир Пантић

Академик, ветеринар, професор универзитета Владимир Пантић рођен је 5. априла 1921. године у Међулужју код Младеновца. Гимназију је похађао у Државној реалци у Београду, Аранђеловцу, Смедеревској Паланци и Првој мушкој гимназији у Београду, где је и матурирао. Интересовање према природним наукама определило га је да упише Пољопривредно-шумарски факултет у Земуну. Међутим, почетак Другог светског рата и окупација земље прекинули су студије. Крајем 1944. године прикључио се народноослободилачкој борби. До демобилизације 1946. године највећи део времена провео је у ветеринарској служби.

Искуство које је стекао у војсци навело га је да промени одлуку. Исписао се са Пољопривредног факултета и уписао на Ветеринарски факултет у Београду. Већ током студија Владимир Пантић је почео да се бави истраживачким радом са колегама, па је тако два пута награђен универзитетском наградом за научни рад студената. По дипломирању, 1950. године, изабран je за асистента за предмет Хистологија са ембриологијом на Ветеринарском факултету у Београду. Докторску дисертацију одбранио је 1954. године. Усавршавао се и стицао нова искуства у престижним истраживачким институцијама у Минстеру, Тулузу, Алфору, Копенхагену, Стокхолму, Упсали и Лондону. Рад у лабораторијама са најмодернијом опремом и разговори са неким од најеминентнијих имена тадашње светске науке, одредили су и правац научних истраживања професора Пантића. Определио се за научни метод употребе електронске микроскопије, па је тако постао један од пионира њеног увођења у Југославији и Србији. Бавио се цитолошким и биохемијским истраживањима у разноврсним областима биолошке науке.

Прошао је сва наставничка звања на Ветеринарском факултету у Београду до 1972. године када је изабран за редовног професора и постављен за шефа Катедре за хистологију и ембриологију. На Ветеринарском факултету био је и дугогодишњи члан Савета, Већа и разних комисија. Основао је Лабораторију за електронску микроскопију Института за примену нуклеарне енергије у пољопривреди, ветеринарској медицини и шумарству, као и Лабораторију за цитологију и ембриологију Института за биолошка истраживања „Синиша Станковићˮ. Био је члан и председник више научних удружења у земљи и иностранству, између осталог председник Српског биолошког друштва, Друштва ветеринара и ветеринарских техничара Југославије, Друштва за електронску микроскопију Србије, почасни председник Европског друштва за упоредну ендокринологију, потпредседник Међународне фондације за биохемијску ендокринологију, итд.

Професор Владимир Пантић изабран је за дописног члана Одељења природно-математичких наука САНУ 1970, а за редовног члана САНУ 1984. године. Био је секретар Одељења природно-математичких наука, члан Председништва САНУ и члан више одбора Академије. За свој научни допринос добитник је бројних признања и награда.

Преминуо је 19. маја 2006. године у Београду.